Fanny Waterman

Η Λαίδη Fanny Waterman αποτελεί ζωντανό μύθο του κόσμου της μουσικής και έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πλέον εμπνευσμένες γυναίκες στον εικοστό αιώνα. Γεννημένη στο Leads, μελέτησε με τον Tobias Matthay και έπειτα, ως υπότροφος, στο Royal College of Music, στο Λονδίνο, με τον Cyril Smith. Μετά από μια αξιοσημείωτη πορεία ως σολίστας του πιάνου, αισθάνθηκε ως πραγματική της κλίση εκείνη του δασκάλου. Για χρόνια, δίδαξε μεταπτυχιακά (masterclasses) σε έξι ηπείρους, παρουσιάστηκε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και, μαζί με την Marion Harewood, επιμελήθηκε τη συλλογή μιας σειράς κειμένων  με γενικό τίτλο «Μαθήματα Πιάνου»,  που πούλησε δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Η εξαιρετική της επιτυχία και ξεχωριστή της θέση στο κόσμο της διδασκαλίας του πιάνου απορρέει από την επικέντρωσή της στην ασφάλεια της γνώσης της τεχνικής που υπηρετεί την φαντασία και την μουσικότητα.

Για πολλά χρόνια υπήρξε περιζήτητο μέλος επιτροπών διεθνών διαγωνισμών πιάνου μεταξύ των οποίων οι διαγωνισμοί Tchaikovsky, Beethoven, Horowitz, Hamamatsu, Chopin, Bach, της πόλης Vina del Mar (Χιλή) και του UNISA (Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας). Πολλοί μαθητές της πήραν βραβεία στους διαγωνισμούς Leeds, Tchaikovsky, Rubinstein, Busoni, Λονδίνου και Γενεύης.

Σε αναγνώριση της προσφοράς της στη μουσική, της απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) το 1971, το μετάλλιο CBE (Διοικητής του πιο εξαίρετου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) το 1999 και το 2005 ο τίτλος της Dame Commander του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Επίσης της έχει απονεμηθεί ο τίτλος  του Επίτιμου Διδάκτορα στα Πανεπιστήμια Leeds, Leeds Metropolitan και York και είναι Εταίρος στο Royal College of Music.

Για εννέα χρόνια υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Διεθνών Μουσικών Διαγνωνισμών από την οποία και έλαβε το Βραβείο συνολικής προσφοράς ζωής (Lifetime Achievement Award) το 2002. Νωρίτερα, το 2001, η Εταιρία Μουσικών (Incorporated Society or Musicians, ISM) της απένειμε το βραβείο του Εξέχοντα Μουσικού (Distinguished Musician Award) για την ξεχωριστή συμβολή της γενικά στη μουσική ζωή της χώρας.

Το 2004 η Λαίδη Fanny τιμήθηκε με τη διάκριση Κλειδί της Πόλης του Leeds (Freedom of the city of Leeds), τη μεγαλύτερη διάκριση που η πόλη μπορεί να απονείμει και το 2009 κλήθηκε να γίνει Πρόεδρος των Harrogate International Festivals, θεσμού που χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Η Λαίδη Fanny έγινε επίτιμο μέλος της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρίας (Royal Philharmonic Society) το 2010.

Το 2015, σε ηλικία 95 ετών, η Λαίδη Fanny παραιτήθηκε από τη θέση της Προέδρου του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου του Leeds και δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της «Λαίδη Fanny Waterman : Η ζωή μου στη μουσική». Εξακολουθεί να ασχολείται με την μουσική εκπαίδευση μέσα από προγράμματα όπως τα Young Audiences, Live Music Now! και Harrogate Festival, εξηγώντας πως «όταν γεννιέσαι με πάθος για τη μουσική, αυτό δεν σε αφήνει ποτέ». Έλαβε το βραβείο συνολικής προσφοράς ζωής (Lifetime Achievement Award) στην απονομή των βραβείων Καθηγητών Μουσικής το 2016.

Συγγραφέας και φίλος της Λαίδης Fanny, ο Allan Bennett την περιγράφει σαν κάποιον «με αίσθηση του χιούμορ! Είναι μια γυναίκα που, στα ενενήντα και, σκέφτεται να πετάξει στο Πεκίνο τη μια βδομάδα και στο Τορόντο την άλλη. Είναι ένα φαινόμενο και είναι μοναδική».