Λιάνα Χαρατσή

Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και ολοκλήρωσε ανώτατες σπουδές πιάνου στην Robert Schumann Musikhochschule στο Düsseldorf της Γερμανίας.

        Έλαβε μέρος ενεργά σε πολλά διεθνή σεμινάρια πιάνου και σε ειδικά σεμινάρια Τεχνικής Αlexander. Ασχολήθηκε με την τεχνική Alexander τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και με την εφαρμογή της στην παιδαγωγική του πιάνου και στην καλλιτεχνική εκτέλεση.

        Έχει παρακολουθήσει τον μονοετή σεμιναριακό κύκλο μαθημάτων Μουσικοκινητικής αγωγής Orff και Dalcroze στην σχολή Μωραϊτη, τον πενταετή εκπαιδευτικό κύκλο της Βιοσύνθεσης,  καθώς και διάφορα σεμινάρια Μουσικοθεραπείας, Ψυχολογίας, κά.

       Διδάσκει από το 1980 και από το 1994 ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα διδάσκοντας πιάνο, PrimaVista και Μεθοδολογία Παιδαγωγικής του Πιάνου.

       Υπήρξε  μέλος εξεταστικών επιτροπών σε διάφορα ωδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ήταν έφορος του πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου από το 2000-2002.

       Από το 2009 – 2016 ήταν διορισμένη στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης.

Εισηγείται από το 1994 σε επιμορφωτικά σεμινάρια με ποικίλη θεματολογία παιδαγωγικής του πιάνου.

  Ήταν εισηγήτρια στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη  Μουσική Εκπαίδευση (26-28  Ιουνίου 1998) στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Παιδαγωγική του πιάνου – Σχεδιασμός και οργάνωση του τομέα εκπαίδευσης των δασκάλων πιάνου». Η εισήγηση αυτή κατατέθηκε και στο ΥΠ.ΠΟ τον Σεπτέμβριο του 1998.

       Από το 1997 έως το 2002 ήταν επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Παιδαγωγική του Πιάνου, της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ).

       Το 2015 στα πλαίσια του “Νέου Σχολείου – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών” που υλοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) συμμετείχε ως ειδικός επιστήμονας για τη σύνταξη του “Οδηγού για τον Εκπαιδευτικό” στο μάθημα υποχρεωτικού πιάνου και πιάνου ως μαθήματος επιλογής, για τα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.    

      

       Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε μουσικά περιοδικά και εφημερίδες ελληνικά και ξένα.

 

       Επιμελήθηκε με την Κων/να Ανδρεάκου τη μετάφραση και παιδαγωγική προσαρμογή στην ελληνική γλώσσα των Monkey Puzzles – Μουσικές Σπαζοκεφαλιές της σειράς Waterman που εξέδωσε ο μουσικός οίκος ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ το 1999.

 

       Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα ξεκινά από το 1985 και περιλαμβάνει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, με διάφορα μουσικά σύνολα και ορχήστρες, σύγχρονης και κλασικής μουσικής, στην Ελλάδα και στη Γερμανία.  Υπήρξε μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής του Ι.Ε.Μ.Α., και του Trio con Brio.