Γιώργος Μηνάς

Ο Γιώργος Μηνάς, διακεκριμένος Συνθέτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γεννήθηκε το 1954 στην Κέρκυρα, όπου απέκτησε τις πρώτες μουσικές του γνώσεις.

Έχει πραγματοποιήσει τους εξής κύκλους σπουδών: Στο Ωδείο Αθηνών σπουδάζει πνευστά με τον Χαράλαμπο Φαραντάνο, Κλωντ Σελιέ και Ειδικό Αρμονίας με τον Μενέλαο Παλλάντιο.

Στο Εθνικό Ωδείο τελειώνει όλα τα Ανώτερα Θεωρητικά με τον Δημήτρη    Δραγατάκη, διεύθυνση ορχήστρας πνευστών οργάνων με τον Νικηφόρο Νευράκη. Παρακολουθεί σύνθεση με τον Alexander Raichew. Τελειώνει Βυζαντινή μουσική με τον Γεώργιο Τσατσαρώνη. Στο Εθνικό Ωδείο παίρνει δίπλωμα σύνθεσης με τον Θεόδωρο Αντωνίου, το πρώτο δίπλωμα σύνθεσης που έδωσε ο Αντωνίου στην Ελλάδα.

Τελειώνει τις πρώτες μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση και αργότερα διεύθυνση ορχήστρας με τον ίδιο Καθηγητή.

Τελειώνει το Master – Καλών τεχνών στο Ανώτατο μεταπτυχιακό τμήμα της Μουσικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με τους Zoran Eric, Srdan Hofman, Raijo Maksimovic. Την πρώτη του συμφωνία συνέθεσε σαν αυτοδίδακτος συνθέτης.

Ο Γιώργος Μηνάς θεωρεί πνευματικό του δάσκαλο τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που τον βοήθησε πολύ με τις συμβουλές του, κατά την πρώτη δημιουργική του περίοδο. Έχει συνθέσει μέχρι τώρα 270 έργα για: Συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, σύνολα μουσικής δωματίου, σόλο όργανα, 8 όπερες, Μουσικοδραματικά Σενάρια,  Ορατοριακά Σενάρια Μουσικοδραματικά Έπη, μουσική για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο.

Έχει Διευθύνει: Την ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα και Μεικτή Χορωδία του Ωδείου Αναγέννηση, την Συμφωνική Ορχήστρα της Χ.Ο.Ν. της οποίας υπήρξε Αρχιμουσικός, την Παιδική Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, το μουσικό «Synolo Mythos», το φωνητικό σύνολο Solitonia Choirtet και πολλά αξιόλογα φωνητικά και μουσικά σύνολα.

Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βουλγαρία – Σόφια και Στάρα Ζαγκόρα,   Γιουγκοσλαβία – Βελιγράδι, Κεντρική Ιταλία, Αμερική – Ν. Υόρκη, Ελβετία – Ζυρίχη, Γερμανία – Βερολίνο, Αγγλία – Λονδίνο).

Έργα του έχουν παραγγελθεί από φορείς, ορχήστρες, μουσικά σύνολα και ερμηνευτές. Έργα του έχουν εκτελεστεί από: την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, το  TAL QUINTET, το TRiO da  CAMERA, και από πολλά αξιόλογα μουσικά σύνολα.

Έργα του έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έχει πάρει τρία βραβεία σε Διεθνής Διαγωνισμούς Σύνθεσης. 7ος & 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης που έγινε στη Σόφια Βουλγαρίας. 6ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου KONZERTEUM στην Αττική.

Τον Μάρτιο του 2000 δημιουργεί μαζί με τους συνεργάτες του το μουσικό «Synolo Mythos».

Κυκλοφορεί σε CD το έργο του «Δήλος» με το συγκρότημα TAL QUINTET, και  το έργο του «Φημονόη» με το Melos Brass.

Διδάσκει σε μουσικά σεμινάρια, είναι καθηγητής σύνθεσης στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρoς», και στο Ωδείο Αναγέννηση όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα διδάσκει το μάθημα της Μουσικής Αισθητικής. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής των παραρτημάτων    του     Εθνικού  Ωδείου Ηλιούπολης και Δάφνης.

Έχει δώσει μέχρι τώρα: 120 πτυχία και διπλώματα Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.   Υπήρξε   αντιπρόεδρος   του Συνδέσμου     Ελλήνων Μουσουργών, μουσικός ορθογράφος και επιμελητής μουσικών τηλεοπτικών εκπομπών.

Το έργο του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ως η τέχνη – του μουσικοιδεαλιστικού και πρακτικού πεδίου. Ο Συνθέτης κινείται δημιουργικά και σε αυτό που ονομάζει – μουσικοπνευματικοκοινωνικό πεδίο.

Στις συνθέσεις του πολλές φορές χρησιμοποιεί: τηλεβόα, ραδιόφωνο, τα επιστόμια των πνευστών οργάνων, καραμούζες, ιδιόφωνα, cd, dvd κ.α.

 

Πολλά από τα έργα του Γιώργου Μηνά εντάσσονται σε ομάδες, όπως «Τελετές», «Παραστάσεις», «Η οπερατική τριλογία της ζωής», «Διαχρονιάδα» κ.α.

Τον ενδιαφέρει η διαχρονική συμβολή των αρχέτυπων συμβόλων, όπως το γράμμα Ε των Δελφών. Πιστεύει ότι η μουσική είναι: θρησκεία, φιλοσοφία, ελευθερία, μετάγγιση και μετουσίωση. Στο you tube προβάλλονται τα έργα του «Στους συναισθηματικούς δρόμους», «Φωτιά στα Ιστία της Νύχτας», «Piano concert Hellenic center 2013» κ.α.

Ως Συνθέτης, Καθηγητής, Αρχιμουσικός και Συγγραφέας, κινείται σε μία ευρεία πνευματική περιοχή και πραγματοποιεί μελέτες σε λειτουργικά θέματα όπως: «Η σκηνοθεσία μιας παρτιτούρας», «Η ενορχήστρωση συναισθημάτων», «Η συναισθηματική ρευστότητα του μουσικού έργου», «Αυρική μετάγγιση», κ.α. Επίσης τον ενδιαφέρει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μία «θεωρία του ήθους» – «Πυθαγόρας, Πλάτων, Αριστοτέλης στον σύγχρονο κόσμο».

CD, βιβλία και μουσικά έργα του -παρτιτούρες, έχουν εκδοθεί από τον μουσικό Οίκο Edition Orpheus Μ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.

CD Νο 1: Γιώργος Μηνάς. Ηχογραφήσεις από Συναυλίες.

CD Νο 2: «Ξανά, Ηχείς …»

Παρτιτούρες έργων του

ΔΟΚΙΜΙΑ: Οι μανικοί, της τέχνης. Η Σκηνοθεσία μιας Παρτιτούρας. Περπατώντας στην προκυμαία. Η Παρτιτούρα … Σημαίνει … Προς το καλλιτεχνικό δημιουργικό πεδίο.

Νουβέλα – Δοκίμιο: Ταξίδι με τον «Υπερελληνικό» το τρένο της μνήμης και της τέχνης …

Μυθιστόρημα – Δοκίμιο αναλογίου, Είναι όνειρο; ή Ε στον χρόνο;;

Δίνει τακτικά διαλέξεις με μουσικο-πνευματικο-κοινωνικό περιεχόμενο.

Συμμετέχει σε Επιτροπές Διεθνών Διαγωνισμών Σύνθεσης.

Τον Ιούνιο του 2017 ανέβηκε σε 1η Παγκόσμια εκτέλεση στη Βουλγαρία η Όπερα του «Φωτιά στα Ιστία της Νύχτας.

Στο ρόλο του Ησίοδου ο τενόρος – πιανίστας Γιώργος Φιλαδελφέας, ο οποίος έχει ερμηνεύσει πολλά έργα του Συνθέτη σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις 13/12/2019 ανέβηκε στην Αθήνα το έργο του: «Στους καθρέπτες της Ζωής» – ΟΠΕΡΑ ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ. Στο ρόλο της Δεσποινίς Σύννεφο, η Σοπράνο: Φωτεινή Γραμμένου. Το Μουσικό σύνολο διεύθυνε ο Συνθέτης.

Γιώργος Μηνάς